Řeka Seina má být hlavní hvězdou olympijských her v Paříži. Zatím v ní ale plavou odpadky

Organizátoři olympijských her v Paříži, které se budou konat v létě, chtějí podle listu Washington Post udělat z řeky Seiny hlavní hvězdu her. Plánují na ní uspořádat zahajovací ceremoniál.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paříž

Paříž | Zdroj: Unsplash | Licence Unsplash,©

Ten si představují jako 3 kilometry dlouhý průvod sportovců na desítkách výletních lodí při západu slunce. Procesí by mělo mířit do provizorního amfiteátru na Trocaderu naproti Eiffelově věži, kde se bude konat extravagantní představení s akrobaty, světelnou show a tanečníky.

V řece by se mělo konat také několik závodů v dálkovém plavání, a to i přesto že Seina je už desítky let plná odpadků a vody z kanalizace. Organizátoři spoléhají na projekt francouzské vlády v hodnotě 1,4 miliardy eur, tedy asi 35 miliard korun, který má řeku poprvé po téměř 100 letech upravit pro plavání.

Washington Post ale připomíná, že není jasné, jestli projekt čištění vody bude dokončený včas a jestli vůbec bude fungovat. Organizátoři doufají, že řeka nakonec bude bezpečná pro koupání, ale připouštějí, že v nejhorším případě by se triatlon mohl změnit na duatlon.

Největší překážkou na cestě k tomu, aby se v Seině dalo plavat, by podle serveru France 24 mohl být městský kanalizační systém. Ten spojuje dešťovou a odpadní vodu předtím, než se dostane do čističky vod. Při deštích se může systém ale snadno přetížit a kontaminovanou vodu pak vpouští zpět do řeky.

Rusové a Bělorusové se mohou účastnit olympiády, rozhodl výbor. Startovat musí jako neutrální sportovci

Číst článek

Aby Paříž snížila znečištění řeky, přistoupila k rozsáhlým stavebním pracím ve městské čtvrti Austerlitz, kde vykopala obrovskou retenční nádrž na dešťovou vodu.

„Tato vodní nádrž uleví kanalizačnímu systému a bude uchovávat dešťovou vodu během bouřek,“ říká Samuel Colin-Canivez, hlavní inženýr pařížských kanalizačních prací.

Odpadní voda se bude „zachycovat potrubím“ a bude padat do akumulační nádrže o průměru 50 metrů a hloubce 30 metrů. Pojme objem vody odpovídající 20 olympijským bazénům.

Jiří Klečka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme